Op woensdag 20 mei heeft er een overleg plaatsgevonden met de Werkgroep COVID-19 NPO en alle corona-functionarissen van de afdelingen. Het was een online overleg en alle afdelingen hebben deelgenomen. Doel van het overleg was om de eerste bevindingen van de afdeling met het protocol te delen en om vragen vanuit de afdelingen te beantwoorden.
Eerste ervaringen met het protocol
In week 20 hebben de afdelingen 9 & 10 het protocol kunnen toepassen en vanuit de beide afdelingen zijn de bevindingen teruggekoppeld. Het werken met inkorftijden per liefhebber werkt goed en het inkorven kent daardoor veel meer structuur dan normaal. Voor de deelnemers is het wel wat onwennig en voor velen is het een weerzien met duivenvrienden sinds lange tijd. Het was voor de afdelingen wel nodig om hier en daar te sturen op een tijdig vertrek.
Grote verenigingen
De vraag die bij veel afdelingen speelt is kunnen onze grote verenigingen die tussen de 1.000 - 1.500 duiven inkorven ook werken met het protocol. In beide afdelingen zijn een aantal grote verenigingen en deze zijn gevraagd om aan te geven of het haalbaar is om alle duiven regulier in te korven. Het inkorven volgens het protocol vraagt meer tijd omdat er maar met één inkorftafel gewerkt mag worden maar het is goed uitvoerbaar. Een geruststelling voor andere grote verenigingen die nu overwegen om alle duiven als vrachtduiven mee te geven.
Beperkt aantal personen in de lokalen
De werkgroep heeft een aantal punten uit het protocol nog nader toegelicht één van deze punten is waarom er niet meer mensen in onze lokalen aanwezig mogen zijn. Op dit moment zijn alle sportaccommodaties tot 1 september gesloten, de duivensport maakt daardoor gebruik van de bevoegdheden voor het buitensporten. De liefhebber die zijn duiven buiten aanlevert is in dit geval de buitensporter. Meer mensen toelaten in de gebouwen is niet toegestaan omdat je anders een samenkomst organiseert. Er is ook gesproken over de tweede versie van het protocol waarin wordt gekeken naar het gebruiken van de buitenruimte. De corona-functionarissen hebben hun eerste input kunnen leveren en de werkgroep werkt aan een plan om dit te reguleren. Zonder protocol is gebruik maken van deze verruiming niet toegestaan.
Geen competitie
Het tweede grote onderwerp was het verbod op competitiesport en wat dit betekent voor de duivensport. Het verbod vindt zijn oorsprong in het voorkomen van grote groepen mensen bij wedstrijden en het verplichtende karakter van een competitie. We geven wel een vluchtverloop weer waarin is te zien welke duiven arriveerden op het hok en hoe de vlucht is verlopen. Dit doen we niet om een competitie te hebben maar om deelnemers een weergave te geven van het verloop. Er zijn veel vragen waarom we er dan geen punten en kampioenschappen aan kunnen verbinden. Het antwoord ligt in het landelijke verbod op competitiesport. De werkgroep volgt de discussies over dit verbod en kent de behoefte van de duivenhouders in Nederland. Voor nu is het aan de afdelingen en de NPO om het verbod op competitie te handhaven. Ook kleine prijzen zoals een zak voer of een rollade voor een bepaalde prestatie zijn niet toegestaan.
Noodzaak dat duiven vluchten hebben
Vervolgens is toegelicht op welke wijze er contact is gelegd met het Ministerie van LNV, omdat het houden van vluchten voor duiven niet alleen voor de liefhebbers nodig is volgens de werkgroep, maar juist ook voor de duiven. Doordat we de voor de duiven noodzakelijke gezamenlijke vluchten organiseren, moeten we in de verenigingslokalen zorgen dat we kunnen inkorven. Daarom komen de liefhebbers samen, niet om zelf te sporten of competitie te houden. Het Ministerie van LNV heeft in een reactie aangegeven dat het individueel africhten door liefhebbers mogelijk is, dat zij het belang zien dat duiven gezamenlijk kunnen vliegen omdat dit nodig is voor hun welzijn en ze hebben het protocol van de NPO voorgelegd aan een interne werkgroep van het Ministerie van EZK om het van feedback te voorzien.
Constructief overleg
Het was goed om op deze manier een overleg te hebben tussen de werkgroep en de afdelingen. Door elkaar te spreken kan de werkgroep meer uitleg geven bij de achtergronden van het protocol. Simpele en op het eerste gezicht logische vergelijkingen met supermarkten zijn met de juiste toelichting toch echt anders dan het inkorven, vervoeren en verwerken van de vluchtgegevens van onze duiven. Deze week zal heel Nederland ervaring op gaan doen met het protocol. De werkgroep is benieuwd naar de reacties en wordt hierover door de afdelingen geïnformeerd.
Het is eenieder wel duidelijk dat het strikt opvolgen van het protocol noodzakelijk is om met onze duiven te kunnen gaan vliegen en blijven vliegen. Elkaar daarin versterken en gezamenlijk op een eenduidige wijze toepassen is cruciaal.
Het is in de verenigingen echt anders dan we gewend zijn maar het opwachten van de duiven is net als voorheen onveranderd en het mooiste van onze hobby.